Strategische Verkenningsvliegtuig Afdeling

De C10/711

De vliegtuigen van de StraVA overleefden de Duitse ochtendaanval op 10 mei door hun gecamoufleerde onderkomens aan de rand van vliegveld Bergen. Voor verkenningsvluchten werden de C-10s tijdens de meidagen vrijwel niet ingezet. Door de al snel nijpende toestand op de Zuid-Hollandse vliegvelden moesten ze al direct als bommenwerper worden ingezet.
Op 10 mei werden drie vluchten op respectievelijk Valkenburg, Waalhaven en Duitse troepen bij de Moerdijk uitgevoerd. Twee dagen later werden het parkeerterrein van het Feyenoordstadion en andermaal vliegveld Waalhaven aangevallen. Vanwege de kritieke situatie bij de Grebbelinie werden op 13 mei twee vluchten in die richting uitgevoerd. De commandant vroeg vrijwilligers. Iedereen meldde zich aan. Een dag later voerde StraVa pas haar eerste twee verkenningsvluchten uit. De resterende toestellen werden op die dag naar Ruigenhoek overgevlogen.
Door zeer laag te vliegen (huisje, boompje, beestje) leed de StraVA relatief weinig verliezen. Met de kreet 'HuBoBé' werden de C-10s in de meidagen uitgeleide gedaan.

De geschiedenis per vliegtuig

nummerBijzonderheden
700 Vloog niet op 10 mei. Nam op 13 mei met vier andere C-10s deel aan bombardement bosrand ten noordoosten van Wageningen. Een dag later werd vanaf Ruigenhoek naar Schiphol doorgestart. Nog diezelfde dag voerde de 700 een verkenningsvlucht uit richting Kralingse Veer en Kinderdijk. Ze moest door vijandelijke overmacht in de lucht uitwijken naar het zuiden. Samen met lesvliegtuigen van Souburg geland te Marque bij Calais. Een dag later doorgevlogen naar Cherbourg. Op 22 mei het toestel overgedragen aan Franse vliegveldcommandant te Caen.
705 Kon vanwege motorstoring op 10 mei twee keer niet aan bombardementsvlucht deelnemen. Op 13 mei wel tweemaal met andere C-10s Duitse troepen bij de Grebbelinie aangevallen. Op 14 mei via Schiphol naar Ruigenhoek en daar, in strijd met bevel, opgestegen en in zuidelijke richting gevlogen. Rond 21.00 uur toestel op strand bij Zoutelande (Walcheren) gezet. Via strand van Bray-Dunes doorgevlogen naar Duinkerken. Van de bemanning keerde er één terug naar Nederland, de ander stak over naar Engeland. In 1950 vonden Nederlandse sportvliegers de restanten van deze C-X op dit vliegveld.
706 De 706 nam op 10 mei deel aan bestoking vliegveld Waalhaven. Op 14 mei via Schiphol doorgestart naar Ruigenhoek. Van daaruit verkenningsvlucht lijn Rotterdam-Dordrecht. Tweemaal beschoten. Bemanningslid licht gewond.
708 De 708 nam op 10 mei deel aan bestoking vliegveld Waalhaven. Moest noodlanding maken bij de spoorlijn ten zuiden van Delft.
709 De 709 nam op 10 mei deel aan bestoking vliegveld Waalhaven. Moest noodlanding maken bij Wateringen. Had toen ongeveer 20 treffers geincasseerd.
711 De 711 nam op 10 mei deel aan bestoking vliegveld Waalhaven, in de middag werden samen met vier andere C-10s Duitse versterkingen bij Moerdijk aangevallen. Nam op 12 mei deel aan aanval op vliegveld Waalhaven. Op 13 mei werden twee keer in eskaderverband Duitse troepen bij de Grebbelinie aangevallen. Op 14 mei via Schiphol naar Ruigenhoek doorgestart en daar door eigen mensen in brand gestoken.
712 De 712 deed op 10 mei mee aan bestoking vliegveld Waalhaven. Op dezelfde dag Duitse versterkingen bij Moerdijk in eskaderverband aangevallen. Bombardeerde op 12 mei terrein bij Feyenoordstadion, en op 13 mei twee keer Duitse troepen bij de Grebbelinie. Eindigde op 14 mei ook op Ruigenhoek en daar door eigen mensen in brand gestoken.
713 Op 10 mei Valkenburg, Waalhaven en Duitse versterkingen bij Moerdijk aangevallen. Ook Duitse toestellen op strand bij Katwijk gemitrailleerd. Twee dagen later terrein bij Feyenoordstadion gebombardeerd, en op 13 mei tweemaal aan vluchten naar de Grebbelinie deelgenomen. Eindigde op 14 mei de oorlog op Ruigenhoek en daar in brand gestoken.
714 Op 10 mei Valkenburg, Waalhaven en Duitse versterkingen bij Moerdijk aangevallen. Ook Duitse toestellen op strand bij Katwijk gemitrailleerd. Eindigde op 14 mei de oorlog op Ruigenhoek en daar in brand gestoken.
715 Op 10 mei Valkenburg en Waalhaven gebombardeerd. Door motorstoring verder niet meer in actie gekomen. Bleef op Bergen.

 

 

Lees ook:
Aanval op Waalhaven en
Aanval op de Grebbeberg.