Bernardus Swagerman (1917-1940)

Ben Swagerman

Swagerman is een van de bekendste gesneuvelde vliegers van de LuVA in de meidagen van 1940. Op 10 mei is hij de enige overlevende van de TV-855 die boven zee bij 's Gravenzande wordt neergeschoten. 's Avonds meldt Swagerman zich weer op Schiphol. Op de 13e wil hij met de laatste TV de Moerdijkbruggen bombarderen. Hij wil invallen voor zijn gehuwde collega Gerard Ruygrok. Na een felle wordenwisseling stemt die uiteindelijk toe. De bommen van de TV-856 missen de Moerdijkbruggen op een haar. Bij Riderkerk wordt de bommenwerper neergeschoten. Swagerman en de rest van de bemanning komt om.

Voor zijn moed werd Swagerman in 1946 postuum benoemd tot Ridder der 4e Klasse in de Militaire Willemsorde. Gerard en Toine Ruygrok noemden hun op 3 mei 1946 geboren zoon naar hem: Ben. In 1987 noemde Ben Ruygrok ook zijn zoon weer naar Swagerman. Het Luchtmachtkamp in Zeist, het 'Swagermankamp' is eveneens naar hem vernoemd.

Ruygrok in een verslag over Swagerman:
"...hij was door een Messerschmitt neergehaald. Zijn vliegtuig in brand, was de gehele bemanning er boven zee uitgesprongen. Bennie heeft er nog twee zien hangen. Eenmaal in het water heeft ie eens flink gesnoven en zich bevrijd van de valschermkoorden waarin hij met de benen verward was geraakt. Hij was erin geslaagd zich te ontdoen van zijn leren jas, van zijn veldjasje en zelfs zijn laarzen en is de 500 m naar de kust gezwommen. Voor een sportieve knaap zoals Bennie was dat geen kwestie van een stijd op leven en dood. Hulpvaardige handen wilden hem de laatste dertig meter helpen, maar zoals gewoonlijk wilde hij het alleen doen. Geestig als altijd tapte hij alweer mopjes. Naar lichaam en geest was hij het perfecte voorbeeld van een officier. Hij was de jongste van ons allemaal. Hij praatte enorm veel. Een ander zou hem een o.h. genoemd hebben, maar door zijn geestigheid was hij bij allen bemind.."