Een opmerkelijke foto

Moerdijkbrug 10 mei 1940

Deze door het scannen onduidelijk geworden foto verscheen in mei 1999 in de Volkskrant. Volgens het onderschrift zou het hier gaan om een luchtlanding bij de brug van Arnhem.
Ach, van de krant moet je het maar hebben. De historische kennis is op een redactie vaak niet optimaal. Even terugdenken aan de film "A bridge too far" was al voldoende geweest.
Uit deze rolprent blijkt zonneklaar dat de brug bij Arnhem slechts uit 1 boog bestaat. Ook moesten de mannen van bataljonscommandant John Frost nogal een eindje wandelen voordat ze bij die brug aankwamen.
Uitkomst bracht een oplettende lezer die in de foto de spoorbrug bij Moerdijk herkende. De parachutisten zijn Duitsers. Het is een unieke foto. Genomen vanuit Dordrecht. In de vroege morgen van de 10e mei.
Pas na de verovering van deze strategisch zo belangrijke brug door de Duitse parachutisten brandde de strijd in volle hevigheid los. Tijdens gevechten op het Eiland van Dordrecht en rond de brug sneuvelden 258 Nederlandse militairen.
De brug werd op 10 mei door C-10's en C-5's angevallen. Op 13 mei zette de LuVA haar laatste T-5 bommenwerper, de 856 , in om haar te bombarderen. Het toestel van commandant Swagerman werd geëscorteerd door twee G-1 jagers. Het doel werd bereikt. De twee bommen afgeworpen. In twee afzonderlijke raids. De eerste 300kg bom miste de brug. De tweede schampte een pijler en kwam niet tot ontploffing.
Tijdens de terugtocht werd de T-5 van Swagerman aangevallen door Duitse jagers en crashte. De gehele bemanning kwam om. Swagerman werd onderscheiden met de Militaire Willemsorde, de hoogste Nederlandse militaire orde.

Luchtlanding bij Moerdijkbruggen Verkenningsfoto Moerdijkbruggen 10 mei 1940

Links: luchtlanding, misschien uit door Duitsers na 14 mei over deze episode gemaakte film: 'Sprung in den Feind'(22.o8). De volledige video kunt u hieronder zien.
Rechts:Verkenningsfoto Moerdijkbruggen 10 mei 1940 met links Willemsdorp; de witte stippen rechts zijn Duitse parachutisten.