Leo Blommesteyn (1913 -1940)

Leo Blommesteyn

1e lt-waarnemer Leo Blommesteyn, geboren op 31 maart 1913, groeide vanwege een ernstige zieke moeder op bij een tante in Den Haag. Hij meldde zich vrijwillig bij de luchtmacht. Hij was uitgeloot voor dienst. Zijn vliegopleiding volgde hij op Soesterberg. Daarna was hij korte tijd gedetacheerd op Waalhaven. Uiteindelijk werd Schiphol zijn definitieve basis. Van hier stuurde hij vlak voor de oorlog nog een verzoek om langer in dienst te mogen blijven. Leo Blommesteijn was een eerder een degelijke man dan een levensgenieter. Voor de jaarlijkse dansrevue oefende hij zijn tapdansen. Hij was trots op zijn nieuwe DKW.

Op 10 mei 1940 krijgen rond 12.15 uur drie T-Vs de opdracht om Waalhaven aan te vallen. Het zijn de 854, de 856 en de 862 waarin Blommesteyn zich als waarnemer bevindt. De aanval verloopt succesvol, maar op de terugweg worden de 854 en de 862 neergeschoten. Blommesteyn sneuvelt met zijn hele bemanning. Pas na drie weken werd zijn lichaam gevonden. Na de oorlog werd hij postuum onderscheiden met het Vliegerkruis. Dat werd in Dordrecht uitgereikt aan zijn moeder.

De foto van Leo Blommesteyn is in de jaren dertig in de Haagse Houtrusthallen genomen. Tijdens een tentoonstelling van de luchtmacht.