De 3e Jachtvlieg Afdeling Waalhaven

Een G-1 van 3JaVA tijdens avondvlucht.

Om 2.30 stonden de jagers van de 3eJaVA met draaiende motoren op de startbaan. Anderhalf uur later stegen ze de één na de ander op. In felle luchtgevechten werd een aantal Duitse toestellen neergeschoten. De Nederlandse jagers leden weinig verliezen, maar landden verspreid. Een poging om drie G-1s op het strand bij Oostvoorne per C-V weer aan de praat te krijgen, mislukte. Jagers die elders landden, konden ook niet meer starten. Slechts één jager nam via De Kooy en Bergen weer deel aan de strijd. Deze 315 werd tijdens de laatste aanval op de Moerdijkbrug op 13 mei neergeschoten. Eén G-1 startte zonder staartschutter en werd bij Vlaardingen neergeschoten. Over de identiteit van deze G-1 bestaat onduidelijkheid. Waalhaven werd door Duitse parachutisten veroverd.
Behalve de ondergenoemde G-1 jagers maakten ook de volgende vliegtuigen deel uit van de 3e JaVA:
een tiental G-1B jagers, een niet gevechtsklare 316, twee Fokker C-IX vliegtuigen, een Focke Wulff-Fw 58 B-2, een Fokker C-X en twee Koolhoven Fk-51 verkenners.

 

De 302 voor de strijd.

 
 
Nummer Bijzonderheden
302 Om 3.51 gestart, schoot twee He-111s neer en beschadigde een derde; met beschadigde motor op Waalhaven geland, kon niet meer starten. Piloot J.P.Kuipers voegde zich met schutter J.R.Venema bij de opstelling van het 51e Pel.Lu.Mitr.. Vlak ten noorden van Waalhaven. Venema sneuvelt hier. Kuipers ontsnapt 's nachts in een roeiboot naar de noordelijke Maasoever..
309 Op de grond in brand geschoten of bij Vlaardingen neergeschoten. Vlieger vloog zonder staartschutter en sneuvelde.
311 Startte om 3.53, schoot een Ju-52 neer, twee Duitse jagers en noodlandde op strand Oostvoorne; daar op 12 mei in brand geschoten door Duitse toestellen. Piloot G.Sonderman, schutter H.Holwerda.
312 Startte als eerste G-1 om 3.50, schoot twee He-111s neer, maar moest met lekgeschoten tank en gestopte rechtermotor landen. Kon niet meer starten. Vlieger P. Noomen, schutter H.de Vries
315 Gehavend gestart om 3.55, munitie verschoten en geland op De Kooy en overgevlogen naar Bergen en ingedeeld bij 4 JaVA. Begeleidde met G-1/308 op 13 mei T-V/856 op wanhopige en mislukte bombardementsvlucht Moerdijkbrug. Werd neergeschoten; alle inzittenden sneuvelden. 
319 De geschiedenis van dit vliegtuig is onduidelijk. Het viel na de Meidagen in handen van de Duitsers. De Fokker G-1 stichting bezit een foto waarop de '319', met twee lege banden staat. De G-1 wordt bewaakt door een Duitse militair. Een uitgebrande hangar is ook op deze foto te zien.
328 Gestart om 328, schoot twee Duitse toestellen neer en moest noodlanden op strand Oostvoorne, daar op 12 mei door Duitse toestellen in brand geschoten. Piloot H.F.Souffree, schutter J.C. de Man.
329 Gestart om 3.53, schoot Ju-87 en Ju-52 neer, moest noodlanden op strand Oostvoorne, daar op 12 mei door Duitse toestellen in brand geschoten. Piloot K.W. Woudenberg, schutter J.A.Pauw.
330 Om 4.00 gestart, moest na twee Duitse toestellen te hebben neergeschoten, noodlanden bij Zevenbergen .Piloot Buwalda en schutter Wagenaar.
334 Op de grond in brand geschoten of bij Vlaardingen neergeschoten. Vlieger vloog zonder staartschutter en sneuvelde.
335 Op de grond in brand geschoten of bij Vlaardingen neergeschoten. Vlieger vloog zonder staartschutter en sneuvelde.
 

De 302 na de strijd.

 Lees ook het  gevechtsverslag van piloot Buwalda  en het algemene verhaal over  Waalhaven